Ми працюємо для вас

9.00 — 18.00

Субота — вихідний

Неділя 9.00 — 17.00

Перший день весни в Дитячій центральній бібліотеці був дуже насичений заходами: відбулось одразу дві цікаві зустрічі з краєзнавцями та дослідниками історії Донеччини – Олександром Добровольським і Євгеном Шаповаловим. На зустріч прийшли всі небайдужі до історії та долі нашого краю читачі бібліотеки й мешканці міста.
відомий дослідник українського визвольного руху на Донеччині Олександр Добровольський ознайомив присутніх з цікавими архівними матеріалами, які підтверджують “українське” минуле нашого краю, а також розповів про історію зародження та розвитку товариства «Просвіта» на Донеччині.

З’ясувалося, що наш край у 1917 році був суто українським, і навіть в 1933 році тут серед 63 шкіл 40 залишалися українськими, а «просвітяни» входили до керівництва міст та районів області. Наприклад, у довідці НКВС від 1950 року є згадка про те, що «в Константиновке большое число жителей ушло к Петлюре…», який, як відомо, під час національно-визвольних змагань 1917-1920 рр. відстоював українські інтереси. Слухачі також дізналися, що 1923 року на Донбасі з’явилась перша УАПЦ.

Під час зустрічі Олександр Добровольський запросив усіх присутніх на майбутню презентацію своєї нової книги, яка відбудеться в нашій бібліотеці (слідкуйте за анонсами!)

      

Наступний гість – Євген Шаповалов, відомий краєзнавець, член Національної спілки краєзнавців України та Всеукраїнського товариства «Просвіта» презентував другий випуск альманаху «Степ/Step. Нескорений український Донбас». Матеріали другого випуску альманаху також доводять його читачам, що наш край в усі часи був українським, і жили тут вільні духом люди. Створений Товариством Олекси Тихого у співпраці з Донецьким обласним краєзнавчим музеєм, альманах буде цікавий не тільки краєзнавцям та історикам, а й широкому колу читачів, усім, кому не байдужа доля нашої краю, країни. Читаючи альманах, переконуєшся, що його підготували справжні патріоти, яким долею судилося жити у Донецькому краї, цій прекрасній частині незалежної України.

На завершення зустрічі бібліотека отримала в подарунок це унікальне видання від його редактора, а також багато інших чудових книг з історії України та краєзнавства від одного з випускників безкоштовних курсів української мови, за що ми висловлюємо подяку. Працівники бібліотеки також дуже вдячні Єлизаветі Гончаровій, авторці книги «Десь поруч війна», за подаровану книгу.
Впевнені, що всі ці видання знайдуть своїх шанувальників серед наших читачів.

Перейти до вмісту